AKO SI VYBRAŤ PRÍRODNÝ ŠAMPÓN

Back to Blog

AKO SI VYBRAŤ PRÍRODNÝ ŠAMPÓN

Článok vytvorila: WIKARSKA symbiotics v spolupráci s Herbárium projekt 2020

Prečo je potrebné vlasy umývať šampónom?

Vlasy robí mastnými náš pot, nečistoty z okolia, ale predovšetkým maz, ktorý produkujú pokožkové mazové žľazy. Mastnotu z vlasov nie je možné umyť čistou vodou, pretože tieto nečistoty sa s vodou odpudzujú. Existujú však látky, ktoré dokážu zmeniť maz a nečistoty tak, aby vo vode rozpustné boli! Sú to povrchovo aktívne látky – surfaktanty. Ich víťaznou vlastnosťou je to, že jedna ich polovica sa rozpúšťa vo vode a druhá v týchto nečistotách. Surfaktanty vytvárajú penu, do ktorej prenesú maz a nečistoty a tým nám vlasy vyčistia.

ZÁKLADNÉ ZLOŽKY ŠAMPÓNU

SURFAKTANTY

Ktoré surfaktanty sú šetrné k človeku aj prírode?

Prírodné surfaktanty určite nesmú byť vyrobené z petrochemického materiálu a čo najmenej by malo byť zasahované do ich chemickej štruktúry. Umelo syntetizované látky sú spravidla vyrobené z ropy, nie sú biodegradabilné, a preto sú pre živé organizmy a prostredie toxické. Nejde tiež iba o prírodnosť samotných látok, ale aj o ekológiu pri samotnom procese ich výroby. Dôležitá je povaha medziproduktov a látok použitých na ich výrobu – takže ich celková “minulosť”. Dôležitou vlastnosťou všetkých surfaktantov, nehľadiac na ich prírodnosť, je sila ich odmasťovania a šetrnosť k pokožke. Jediné naozaj prírodné surfaktanty sú saponíny, ktoré sa nachádzajú napríklad v strukovinách, gaštanoch, alebo mydlových orechoch. Tie sa z nich však nielen získavajú náročne, no na vlasovú pokožku  pôsobia naviac dráždivo. Prírodný totiž nemusí znamenať aj bezpečný. 

Ktorým surfaktantom sa vyhnúť?

Citlivosť k pokožke je veľmi dôležitá vlastnosť surfaktantu a priamo súvisí aj s jeho bezpečnosťou. Každý surfaktant totiž tvorí micely rôznej veľkosti a platí, že čím menšie micely vznikajú, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa ani samotný surfaktant nedostane do tela. Na základe všetkých týchto vlastností som zostavila zoznam surfaktantov, ktorým by sme sa mali vyhnúť a ktoré je vhodné používať.

!! Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate – veľmi silné a dráždivé surfaktanty, vyrobené prevažne z ropy, ale aj z kokosového a palmového oleja. Na ich dráždivosti to však nič nemení, aj keď je nižšia pravdepodobnosť prítomnosti toxických medziproduktov.

Sodium Lauroyl Sarcosinate – jemnejší surfaktant, ale s potenciálnym obsahom karcinogénnych nitrozamínov

Disodium Laureth Sulfosuccinate, Disodium Deceth Sulfosucinate – jemnejšie surfaktanty, ale tiež dráždivé a upravené procesom, pri ktorom vznikajú nebezpečné látky

Kontroverzné surfaktanty:

Cocamidopropyl Betaine – široko využívaný v prírodnej kozmetike, no v mnohých prípadoch sa ukázal ako dráždivý. 

Bezpečné zelené surfaktanty:

Odvodené z glukózy: Odvodené z glutamátu:Špeciálne látky:
Coco GlucosideDecyl GlucosideLauryl GlucosideSodium Lauryl Glucose CarboxylateSodium Cocoyl GlutamateDisodium Cocoyl GlutamateSodium Lauroyl GlutamateSodium Cocoyl Hydrolyzed Wheat ProteinSodium Cocoyl Hydrolyzed CollagenSodium Cocoyl IsethionateSodium Lauroyl sarcosinateSodium stearate

Kde nájsť informácie o bezpečnosti surovín?

Najpopulárnejšia databáza kozmetických surovín je https://www.ewg.org/skindeep/

Je možné použiť ju na orientáciu v surovinách, informácie bývajú však často skreslené. Pre predstavu  – parafín (Paraffin) pochádza z ropy, ale v ewg má triedu bezpečnosti 1 (najbezpečnejší). Iné látky môžu byť neprávom označené za nebezpečné, len kvôli tomu, že sú kategorizované s inými nebezpečnými a ewg si nedala za námahu nájsť o nich podrobnejšie výskumy, ktoré hovoria o ich neškodnosti. Na orientáciu super, ak si ale chcete byť istí, študujte do hĺbky.

AKTÍVNE LÁTKY

Vitamíny

Vitamíny v šampónoch a celkovo vlasovej kozmetike znejú možno veľmi atraktívne, avšak efekt na vlasy ako odumreté bunky keratinocytov nemajú žiaden. Niektoré vitamíny môžu udržiavať v kozmetike priaznivé pH, či zabezpečia dlhšiu trvanlivosť výrobkov, biologickú aktivitu na vlasoch však nemajú. Práve preto ich nemusíte vo vlasovej kozmetike vyhľadávať. Jedinou výnimkou tohto pravidla je Vitamín B5 (Panthenol). Vo vlasovej kozmetike poskytuje dlhotrvajúce zvlhčenie, chráni a obnovuje vlasy poškodené česaním, umývaním, onduláciou, ale aj farbením. Dokáže preniknúť do hĺbky vlasovej kutikuly a zabraňuje tvorbe rozštiepených koncov. Tým robí vlasy lesklými a pevnejšími.Panthenol

Proteíny a zvlhčujúce látky

Proteíny sú vo vlasovej kozmetike úzko späté s vlhkosťou. Začleňujú sa medzi keratín, spevňujú vlasy a čiastočne tak zabraňujú vlhkosti, aby sa vo vlase udržala. Preto je potrebné nájsť pri výbere vlasovej kozmetiky optimálny balans medzi proteínmi a látkami, ktoré vlasy zvlhčujú, aby boli vlasy pevné a lesklé. Príliš vysoká vlhkosť môže viesť k ťažkým a ochabnutým vlasom. Suché, krehké a drsné vlasy je potrebné zvlhčiť a zmäkčiť pomocou olejov / masiel alebo aloe vera a glycerínu. Jemné a zničené vlasy pravdepodobne stratili keratín a je potrebné im dodať proteíny. Tie pomáhajú držať časti kortexu pohromade a robia vlasy hrubšími, až kým sa znova nevymyjú šampónom. Proteíny je preto potrebné hľadať skôr v kondicionéroch – najlepšie v bezoplachových.
Vo väčšine prípadov sú proteíny v kozmetike hydrolyzované (Hydrolyzed) –  naštiepené na menšie kúsky, aby boli vo vode rozpustné a využiteľné. Môžu to byť proteíny z rôznych materiálov: pšenica (wheat), hodváb (silk), sója (soy), alebo sa používa živočíšny kolagén (Collagen), hydrolyzovaná múka obsahujúca proteíny, napríklad ovsená (Hydrolyzed Oat Flour).
Hydrolyzed wheat proteinHydrolyzed silk proteinHydrolyzed collagenHydrolyzed soy proteinHydrolyzed keratinHydrolyzed Oat FlourKeratin
Aloe Vera JuiceGlycerine / Glycerol

Oleje a maslá

Tuky prirodzene odpudzujú vodu, napriek tomu som v súvislosti s proteínmi uviedla, že oleje a maslá sú vhodné pri nedostatku vlhkosti vo vlasoch. Niektoré oleje dokážu preniknúť do hĺbky vlasu, a tak naozaj znížiť obsah vody, vlasy však nebudú pôsobiť ako suché. Práve naopak, ich prítomnosť zabraňuje opätovnému zavodňovaniu a vysušovaniu vlasov, ktoré ich ničí. Olej naviac vyplňuje priestor medzi vlasovými kutikulami (na vonkajšej časti vlasov), zabraňuje penetrácii škodlivých látok a chráni ich pred poškodením. Na to, aby šampón vlasy nevysušoval, musí nutne obsahovať oleje, ak sa chceme vyhnúť silikónom. Cocos Nucifera Fruit oil Argana Spinosa Kernel oilRicinus Communis Seed oilPersea Gratissima Kernel oilVitis Vinifera Seed oil

Rastlinné hydroláty

Hydroláty sa vyrábajú tak, že vodná para prejde cez rastlinný materiál a potom sa skvapalní. Preto koncentrácia látok (prospešných najmä pre pokožku hlavy) nie je extrémne vysoká. Ak chceme využiť ich benefity, musia na vlasoch a na pokožke hlavy ostať – hľadať tieto zložky v šampónoch a kondicionéroch, ktoré sa zmývajú, je bezpredmetné. V bezoplachových (nezmývateľných) prípravkoch by mali stáť medzi prvými zložkami. V malom množstve nemajú efekt.Lavanda Angustifolia Flower waterRosa Damascena Flower waterCalendula Officinalis Flower water

Mydlo ako šampón? Dokonalý návod na zničenie vlasov. Ani octové oplachy nepomôžu.

Mydlo je látka vyrobená saponifikáciou olejov. Saponifikácia prebieha pomocou hydroxidu sodného alebo draselného, čo sú veľmi silné zásady. Preto je aj výsledný produkt – mydlo zásadité, aj keď omnoho menej ako hydroxid. Vlasy však majú vo vode  úplne opačné požiadavky na pH: potrebujú  prostredie kyslé, nie zásadité. Čo sa stane s vlasmi, keď sa zmení pH ich prostredia? ,,Škridličky” keratínu, tvoriace povrch vlasu, sa vplyvom nerovnováhy otvoria tak, ako to vidíme na obrázku. Vlasy tak nielenže prestanú byť hladké, ale odhalené vnútro je veľmi náchylné na štiepenie. 

Obr.: Vlasová kutikula v zásaditom prostredí (naľavo) a v kyslom prostredí (napravo)

Keď sa znova zmení pH na kyslé, “škridličky” sa opäť uhladia a znova hránia vlas. V čase, keď sú tieto “škridličky” otvorené, sú vlasy náchylné na manipuláciu a jednoducho sa poškodia. Zmena pH na zásadité sa účelovo využíva pri farbení vlasov – keď je potrebné molekuly farbiva trvalo začleniť medzi keratínové “škridličky”. Po nafarbení sa vlasy znova uvedú do elektrochemickej rovnováhy, ale určite sami viete, ako veľmi škodlivé a stresujúce je pre vlasy farbenie. Predstavte si, že by ste do tejto nerovnováhy dostávali vlasy opakovane pri každom umytí. Napriek octovým oplachom, ktoré vlasy privedú do žiadaného pH, je takáto častá elektrochemická zmena príliš stresujúca. Mydlo síce patrí medzi zelený spôsob čistenia, na vlasy je však nevhodné. Česť všetkým pevným vlasom, ktoré takúto námahu prežili bez citeľnej ujmy na keratíne.

Ako čítať etikety?

Čo môžeme o kozmetickom produkte zistiť po prečítaní zloženia?

  • Či obsahuje škodlivé syntetické látky
  • Či obsahuje dostatočné množstvo aktívnej látky

Pravidlá zoraďovania ingrediencií v každom kozmetickom výrobku 

podľa nariadení EÚ: INCI (International nomenclature for Cosmetic Ingredients)

Poradie ingrediencií v zložení je udávané vždy

od NAJVIAC zastúpenej po NAJMENEJ zastúpenú ingredienciu.

V prípade tekutých šampónov je preto vždy na prvom mieste voda (Aqua), jej obsah je až 70-90 %. Zvyšných 10-30 % tvoria surfaktanty, glycerín, zahusťovadlá, konzervanty, farbivá a aktívne látky (to sú tie, ktoré dávajú šampónu žiadané vlastnosti). Ak chceme, aby náš šampón bol vyživujúci, musí obsahovať aktívne látky V DOSTATOČNOM MNOŽSTVE. A práve kvốli množstvu sú niektoré výrobky lepšie ako iné. Nie je jednoduché zistiť, či v danom výrobku je aktívnej látky dostatočné množstvo, ale v mnohých prípadoch je možné to odhadnúť pri troške šikovnosti. Najprv musíme vedieť v zložení jednotlivé látky identifikovať, potom na základe ich poradia v zložení zistíme ich približné množstvo. Ako teda odhadnúť približné percentuálne množstvo účinnej látky? Množstvo niektorých zložiek sa totiž v receptoch nemení a preto ich môžeme považovať za ,,záchytné koncentračné body”.

Záchytné koncentračné body:

  1. Aqua – voda, v šampónoch tvorí 75-90 %
  2. Konzervant 0,5-1 %
  3. Fragrance – vôňa 0,5-1 %
  4. Surfaktant – všetky zložky povahy surfaktantu tvoria dokopy 10-15 %

Ako s týmito bodmi pracovať a čo sa dá podľa nich zistiť, nájdeš v nasledujúcej tabuľke.

* znak _ označuje latinské slovo, odkazujúce na rastlinu, napr. Hydrolyzed Oat flour, Rosa Damascena Flower Water, Theobroma Cacao Seed Butter, … 

Sú aktívne zložky v dostatočnej koncentrácii, alebo slúžia iba na reklamu?

Zistíš podľa ich polohy v INCI:

Hľadaná látkaINCI (Zloženie / Ingredients)Účinné %Poloha v INCIÚčinnosť použitia vo výrobkoch
VitamínyPanthenol(iné vitamíny sú vo vlasovej kozmetike bez opodstatnenia)0,5-1 %Pred Fragrance / konzervantom.

Najvyššiu účinnosť majú v nezmývateľných výrobkoch. V šampónoch a oplachových kondicionéroch sa ich prospešnosť podstatne znižuje, preto ich prítomnosť nie je podstatná.
ProteínyHydrolyzed _* ProteinKeratin Hydrolyzed _* Flour0,5-1 %Pred Fragrance / konzervantom.
Rastlinné hydroláty a extrakty_ _ _* Flower Water

30-90 %Na prvých priečkach, namiesto, alebo hneď po Aqua.
_ _ _ _* Extract0,5-1 %Pred Fragrance / konzervantom. 
Zvlhčujúce látkyGlycerol1-5 %Pred Fragrance / konzervante, medzi Oil.Účinné v oplachovej aj bezoplachovej vlasovej kozmetike. 
Glycerolu by sa ťažké vlasy mali vyhnúť.
Aloe Vera Fruit Juice5-90 %Na prvých priečkach, namiesto, alebo hneď po Aqua, príp. v okolí surfaktantov.
Oleje a maslá_ _ _ _* Oil_ _ _ _ *Butter5-12 %Nutne v okolí surfaktantov, po Fragrance / konzervante   bez účinku.Nevyhnutné v šampónoch, žiadané v kondicionéroch a voliteľné v bezoplachových výrobkoch.


BONUS pre nadšencov

Prírodnosť a neprírodnosť surfaktantov – nie je to také jednoduché

Čo presne znamená ,,prírodný”? Stačí, aby by bol v prírode odbúrateľný, alebo musí byť vytvorený živými bunkami – rastlinnými či mikroorganizmami? Môžu byť z týchto zdrojov oddelené extrakciou, alebo sa to už považuje za ,,menej prírodné”? Ak by sme to chápali tak, že prírodná surovina nebola človekom nijako modifikovaná, za prírodné by sme mohli považovať iba saponíny, ktoré nemajú kvalitné umývacie schopnosti. Napriek tomu, že zatiaľ neexistuje oficiálna regulácia pre termín ,,prírodný”, niektoré vlastnosti prírodných surovín sa prijali ako nevyhnutné aj vďaka vzniku certifikátov. 

Úrovne “prírodnosti”

  1. Surfaktanty vyrobené rastlinami
  2. Surfaktanty vyrobené modifikáciou prírodných látok

1. Surfaktanty vyrobené rastlinami

Napriek tomu, že sú saponíny naozaj prírodné, sú pomerne dráždivé a vysušujúce. Ich umývacie schopnosti naviac nestoja za veľa a penu netvoria stabilnú. Spôsob ich získania je celkom náročný a v kozmetike sa väčšinou nepoužívajú. Čím je proces získavania suroviny náročnejší, tým je  na jej výrobu potrebnej viac energie a v konečnom dôsledku môže byť menej ekologická ako modifikovaná surovina.

2. Surfaktanty vyrobené modifikáciou prírodných látok

Do tejto skupiny by sme mohli zaradiť všetky surfaktanty, ktoré pochádzajú z prírodných zdrojov. Spravidla v prírode nájdeme ich jednotlivé časti – hydrofilnú hlavičku alebo lipofilný chvost. Rôznymi chemickými reakciami sa docieli spojenie týchto dvoch častí chemickou väzbou, čím vznikne amfifilná látka – surfaktant. Niekedy nie je spojenie také jednoduché a na vytvorenie funkčného surfaktantu je potrebné použiť viac krokov, pri ktorých vznikajú potenciálne dráždivé medziprodukty. Je síce pravdepodobné, že sa v malom množstve budú nachádzať aj v konečnom produkte, dnešné technológie už pokročili natoľko, že tieto surfaktanty sú úplne bezpečné. Ak sa chceme o vlasy starať profesionálne, surfaktantom vyrobeným modifikáciou prírodných látok sa nevyhneme. Napriek tomu, že sú oveľa šetrnejšie ako syntetické surfaktanty podobné Sodium Laureth Sulfate, niektorí ľudia môžu byť na ne citliví. Buďte pozorní k zloženiu a ak sa vyskytne alergická reakcia, skúste si ďalší vlasový produkt vybrať s iným surfaktantom. Telo môže reagovať aj na iné zložky nachádzajúce sa v kozmetike, vzhľadom na to, že je surfaktantu v šampóne najviac, senzibilizácia k nemu najviac pravdepodobná.

REFERENCIE

Pre zjednodušenie vyhľadávania pridávam iba odkazy na zdroje.

  1. https://incibeauty.com/ingredients
  2. https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/saponins
  3. https://www.rightringlets.com/2014/11/ph-and-your-hair/
  4. https://www.researchgate.net/publication/280639965_A_Review_on_Natural_Surfactants
  5. https://chemistscorner.com/natural-surfactants-for-cosmetic-products/
  6. https://nyponros.com/en/soap-and-other-surfactants/the-surfactant-list#tensid_1
  7. https://www.cesio.eu/index.php/about-surfactants/what-are-surfactants
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17598025
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4651417/
  10. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780444522603500450
  11. https://joshrosebrook.com/blogs/blog/104816583-does-your-hair-need-protein-or-moisture-conditioning
  12. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780444522603500450
  13. https://chemistscorner.com/are-vitamins-effective-in-cosmetics/

Článok vytvorila: WIKARSKA symbiotics v spolupráci s Herbárium projekt 2020

Share this post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to Blog
X