Prečo je kozmetika s bambuckým maslom liečivá?
PÔVOD BAMBUCKÉHO MASLA
INCI názov: Butyrospermum Parkii
Bambucké maslo (angl. Shea Butter), je tuk žltej až slonovinovej farby, ktorý sa získava z orechov stromu Vitellaria paradoxa hlavne v západnej Afrike (Ghana, Nigéria, Mali).
Maslo je pri izbovej teplote v tuhom, tukovom stave a nerafinované sa topí sa už pri 30°C. Veľmi dobre sa vstrebáva do kože a keďže obsahuje cca 60% tuku, príjemne ju zmäkčuje.
ŠPECIÁLNE OBSAHOVÉ LÁTKY
Kvalitné bambucké maslo má naviazaný vysoký pomer Kyseliny škoricovej, ktorá mu dodáva významný regeneračný a ochranný účinok. Kyselina reguluje vylučovanie enzýmu elastázy, vďaka čomu si pokožka udržuje elasticitu a jej mladistvú pružnosť. Taktiež vyhladzuje vrásky, jazvy, strie, celulitídu. Jeho protizápalové a protinádorové účinky sú overené vedeckými štúdiami. Maslo je výbornou voľbou pre starostlivosť o problematickú mastnú aj zmiešanú pokožku so sklonom k akné, pričom pri správnom dávkovaní neupcháva póry.
PREČO JE BAMBUCKÉ MASLO LIEČIVÉ?
Bambucké maslo patrí v porovnaní s väčšinou iných olejov zo semien (aj v porovnaní s populárnym kakaovým maslom) do skupiny tukov s vysokým obsahom liečivých zložiek (5 – 17% healing fraction vs. 1%). Väčšina tukov sa totiž svojimi látkami a ich vlastnosťami zaraďuje do hydratačných zložiek. Bambucké maslo je v tomto výnimkou, možno preto sa jeho materská rastlina nazýva aj Karité Tree, v preklade Strom života.
Bambucké maslo ochraňuje, regeneruje a hydratuje
Zjemňuje suchú, popraskanú a podráždenú pokožku zo slnka aj mrazu, alebo zo všeobecného znečistenia nášho prostredia. Vysoké hladiny esterov triterpénu a fytosterolov absorbujú UV-B žiarenie. Vďaka tomu dosahuje smotné maslo prirodzený ochranný SPF faktor 6.
Prírodný zdroj kolagénu
Pleť po nanesení bambuckého masla bude hebká, hydratovaná a vyživená o antioxidačné vitamíny A, E a F, ktoré spolu s ďalšími minerálmi a fytonutrientami udržujú správnu funkciu kože. Maslo obsahuje rovnaké hydratačné zložky, ako sú produkované mazovými žľazami v koži.
Alantoníny obsiahnuté v masle ochraňujú pokožku pred dehydratáciou a starnutím, čím prináša pleti omladzujúce účinky. Vďaka obsahu mastných kyselín a živín podporuje prirodzenú produkciu kolagénu v pokožke.
Bambucké maslo sa skladá z týchto kyselín:
- kyselina olejová 40-60%
- kyselina stearová 20-50%
- kyselina linolová 3-11%
- kyselina palmitová 2-9%
- kyselina linolénová menej ako 1%
- kyselina arachidová menej ako 1%
Ako si správne vybrať bambucké maslo?
Pre všetky tieto uvádzané účinky bambuckého masla, je potrebné pracovať s maslom najvyššej kvality a spotrebovať ho do 18 mesiacov od výroby suroviny. Trieda A označuje BIO surové nerafinované bambucké maslo extrahované vodou.
Všetky údaje o účinkoch bambuckého masla vychádzajú z odborných zdrojov, ktoré nájdete na konci tohto článku. V prípade záujmu o kvalitný zdroj babuckého masla nám napíšte na [email protected]
Výhody bambuckého masla a použitie:
- Denný hydratačný krém (tvár a telo)
- Suchá pokožka
- Kožná vyrážka – vrátane zaparenín
- Olupovanie kože po opaľovaní, popáleniny
- Škvrny a vrásky, jazvy
- Svrbenie kože v dôsledku suchej kože
- Krém na holenie pre zníženie podráždenia
- Malé kožné trhliny
- Zmäkčenie tvrdej kože na nohách
- Prevencia tvorby strií počas tehotenstva
- Prevencia rán po holení
- Akné aj exémy
- Rýchlo sa vstrebáva
- Pomáha obnoviť pružnosť kože
- Obnovuje lesk na vlasy
- Vhodné pre tehuľky a ženy po pôrode
- Starostlivosť o pleť bábätiek
- Na odretý nos počas chrípky alebo nádchy
- Ako základ pre domáce dezodoranty
- Na pery samotné, alebo ako súčasť domácich balzamov na pery
- Na očné viečka pred aplikáciou make-upu
- Na zlepšenie elasticity kože
- Na kučeravé vlasy alebo výživu pokožky hlavy
- V domácom kvapalnom krémovom základe make-upu
ZDROJE INFORMÁCIÍ:
VANČOVÁ, Iveta. Bambucké maslo. Kultúra slova, 2005, roč. 39, čís. 3, s. 173 – 174. Dostupné online [cit. 2014-06-24]. ISSN 0023-5202.
Goreja, W. G. (2004). “Chapter 2“. Shea Butter: The Nourishing Properties of Africa’s Best-Kept Natural Beauty Secret. TNC International. p. 5. ISBN 9780974296258
Yézouma Coulibaly, Stéphane Ouédraogo and Nathalie Niculescu. “Experimental Study of Shea Butter Extraction Efficiency Using A Centrifugal Process“. Asian Research Publishing Network.
Davrieux, F., Allal, F., Piombo, G., Kelly, B., Okulo, J. B., Thiam, M., Diallo, O. B. & Bouvet, J.-M. (2010). “Near Infrared Spectroscopy for High-Throughput Characterization of Shea Tree (Vitellaria paradoxa) Nut Fat Profiles. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58, 7811-7819.”
LEAVE A COMMENT