Aminokyseliny
Extrakty v tejto kategórii sú zlúčeniny izolované z rastlín alebo vytvorené v laboratóriu z organických zložiek. Niektoré z nich sa v ľudskom tele vyskytujú prirodzene, iné sa doň dostávajú potravou.
Prečo teda dopĺňať niečo, čo si naše telo samo vyrába alebo prijíma v každodennej potrave?
Podľa vedeckých informácií môže zásobovanie tela väčšími množstvami určitých zlúčenín priniesť jedinečné zdravotné výhody. To je napríklad prípad vitamínu D, ktorý pri suplementácii vo vysokých dávkach dokáže znížiť systémový zápal.
Podobne je to v prípade niektorých aminokyselín a ich derivátov (tyrozín , metionín, fenylalanín, lyzín, glycín, arginín, glutamín, kyselina asparágová, taurín, kreatín, L-karnitín, ALCAR, beta-alanín, AAKG, betaín mastné kyseliny ( kyselina alfa-lipoová , kyselina laurová ), peptidy ( glutatión, karnozín), minerály (selén), lecitín a inozitol . Existujú aj situácie, v ktorých je nedostatok endogénnych zlúčenín, napríklad pri niektorých ochoreniach alebo pri vysokom vystavení stresu.
Niektoré zo spomínaných látok majú schopnosť zvýšiť rýchlosť metabolických procesov súvisiacich s prácou a budovaním svalov, preto sa používajú ako suplementy pre športovcov. Iné podporujú fungovanie nervového systému alebo sa podieľajú na syntéze neurotransmiterov. Ďalšie sú silné antioxidanty. Podrobné informácie nájdete v popisoch produktov.