PÔVOD

INCI názov: Butyrospermum Parkii

Bambucké maslo (angl. Shea Butter), je tuk žltej až slonovinovej farby, ktorý sa získava z orechov stromu Vitellaria paradoxa hlavne v západnej Afrike (Ghana, Nigéria, Mali). 

Maslo je pri izbovej teplote v tuhom, tukovom stave a nerafinované sa topí sa už pri 30°C.  Veľmi dobre sa vstrebáva do kože a keďže obsahuje cca 60% tuku, príjemne ju zmäkčuje.

ŠPECIÁLNE OBSAHOVÉ LÁTKY

Kvalitné bambucké maslo má naviazaný vysoký pomer Kyseliny škoricovej, ktorá mu dodáva významný regeneračný a ochranný účinok. Kyselina reguluje vylučovanie enzýmu elastázy, vďaka čomu si pokožka udržuje elasticitu a jej mladistvú pružnosť. Taktiež vyhladzuje vrásky, jazvy, striecelulitídu. Jeho protizápalové a protinádorové účinky  sú overené vedeckými štúdiami. Maslo je výbornou voľbou pre starostlivosť o problematickú mastnú aj zmiešanú pokožku so sklonom k akné, pričom pri správnom dávkovaní neupcháva póry.

PREČO JE TOTO MASLO LIEČIVÉ?

Bambucké maslo patrí v porovnaní s väčšinou iných olejov zo semien (aj v porovnaní s populárnym kakaovým maslom) do skupiny tukov s vysokým obsahom liečivých zložiek (5 – 17% healing fraction vs. 1%). Väčšina tukov sa totiž svojimi látkami a ich vlastnosťami zaraďuje do hydratačných zložiek. Bambucké maslo je v tomto výnimkou, možno preto sa jeho materská rastlina nazýva aj Karité  Tree, v preklade Strom života.

Ochraňuje, regeneruje a hydratuje

Zjemňuje suchú, popraskanú a podráždenú pokožku zo slnka aj mrazu, alebo zo všeobecného znečistenia nášho prostredia. Vysoké hladiny esterov triterpénu a fytosterolov absorbujú UV-B žiarenie. Vďaka tomu dosahuje smotné maslo prirodzený ochranný SPF faktor 6.

Prírodný zdroj kolagénu

Pleť po nanesení bambuckého masla bude hebká, hydratovaná a vyživená o antioxidačné vitamíny A, E a F, ktoré spolu s ďalšími  minerálmi a fytonutrientami udržujú správnu funkciu kože. Maslo obsahuje rovnaké hydratačné zložky, ako sú produkované mazovými žľazami v koži.
Alantoníny obsiahnuté v masle ochraňujú pokožku pred dehydratáciou a starnutím, čím prináša pleti omladzujúce účinky. Vďaka obsahu mastných kyselín a živín podporuje prirodzenú produkciu kolagénu v pokožke.

Bambucké maslo sa skladá z týchto kyselín:

  • kyselina olejová 40-60%
  • kyselina stearová 20-50%
  • kyselina linolová 3-11%
  • kyselina palmitová 2-9%
  • kyselina linolénová menej ako 1%
  • kyselina arachidová menej ako 1%

Ako si správne vybrať?

Pre všetky tieto uvádzané účinky bambuckého masla, je potrebné pracovať s maslom najvyššej kvality a spotrebovať ho do 18 mesiacov od výroby suroviny. Trieda A označuje BIO surové nerafinované bambucké maslo extrahované vodou. 

Všetky údaje o účinkoch bambuckého masla vychádzajú z odborných zdrojov, ktoré nájdete na konci tohto článku. V prípade záujmu o kvalitný zdroj babuckého masla nám napíšte na info@herbariumprojekt.sk

Vyskúšajte liečivú prírodnú kozmetiku projektu Herbárium s vysokým obsahom BIO nerafinovaného bambuckého masla a ručne vyrábaných bylinných extraktov  na www.herbarius.sk

Výhody bambuckého masla a použitie:

  • Denný hydratačný krém (tvár a telo)
  • Suchá pokožka
  • Kožná vyrážka – vrátane zaparenín
  • Olupovanie kože po opaľovaní, popáleniny
  • Škvrny a vrásky, jazvy
  • Svrbenie kože v dôsledku suchej kože
  • Krém na holenie pre zníženie podráždenia
  • Malé kožné trhliny
  • Zmäkčenie tvrdej kože na nohách
  • Prevencia tvorby strií počas tehotenstva
  • Prevencia rán po holení
  • Akné aj exémy
  • Rýchlo sa vstrebáva
  • Pomáha obnoviť pružnosť kože
  • Obnovuje lesk na vlasy
  • Vhodné pre tehuľky a ženy po pôrode
  • Starostlivosť o pleť bábätiek
  • Na odretý nos počas chrípky alebo nádchy
  • Ako základ pre domáce dezodoranty
  • Na pery samotné, alebo ako súčasť domácich balzamov na pery
  • Na očné viečka pred aplikáciou make-upu
  • Na zlepšenie elasticity kože
  • Na kučeravé vlasy alebo výživu pokožky hlavy
  • V domácom kvapalnom krémovom základe  make-upu

 

ZDROJE INFORMÁCIÍ:

VANČOVÁ, Iveta. Bambucké maslo. Kultúra slova, 2005, roč. 39, čís. 3, s. 173 – 174. Dostupné online [cit. 2014-06-24]. ISSN 0023-5202.

Goreja, W. G. (2004). “Chapter 2“. Shea Butter: The Nourishing Properties of Africa’s Best-Kept Natural Beauty Secret. TNC International. p. 5. ISBN 9780974296258

Yézouma Coulibaly, Stéphane Ouédraogo and Nathalie Niculescu. “Experimental Study of Shea Butter Extraction Efficiency Using A Centrifugal Process“. Asian Research Publishing Network.

Davrieux, F., Allal, F., Piombo, G., Kelly, B., Okulo, J. B., Thiam, M., Diallo, O. B. & Bouvet, J.-M. (2010). “Near Infrared Spectroscopy for High-Throughput Characterization of Shea Tree (Vitellaria paradoxa) Nut Fat Profiles. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58, 7811-7819.”

Pridaj komentár