Dnes by som Vás rada oboznámila s objavom, ktorý testujem na svojich známych už vyše pol roka. Je ním trochu záhadný elixír s čarodejníckym menom Oxymel. Jeho špecifická chuť sa nedá k ničomu priradiť a po prvej lyžičke na Vašom jazyku nastane explózia vnemov, vôní a chutí a chvíľu sa ich možno budete snažiť aj popísať. Stretla som ho prvý krát na gréckom ostrove Korfu, kde mi ho popísala dlhoročná bylinkárka, ktorú som tam navštívila. Otvoril sa mi nový oxy-vesmír a vďaka nej som sa s oxy-svetom veľmi skamarátila, aj keď som ho doteraz skôr odmietala. Verte mi, oxymel vás príjemne prekvapí:)

Trošku z histórie

Nedalo mi to a chcela som vedieť viac. V knižnici však o tom čarovnom slove ani slychu a na internete sa tiež takmer zem pod ním zaľahla. Dohľadala som však niekoľko starých kníh z anglicka a grécka. Bolo trochu zložité čítať ten jazyk, ale pokušenie dozvedieť sa viac bolo väčšie. Chvíľami som sa cítia ako Indiana Jones odokrývajúci zaprášené runy v hrobke Tutanchamóna:) A keď začalo na jeseň z každej strany padať množstvo jabĺk, bolo rozhodnuté a prvé oxymely sme popíjali už pred Vianocami:)

Wikipédia Vám prezradí, že v skutočnosti je slovo oxymel zložené z latinských slov “oxy” a “mel”, tiež zo starovekého gréckeho őξύς, čo znamená “kyselina” a μέλι, čo znamená “med”) Dozviete sa, že tento medicínsky lektvar má dlhú históriu a bol rozšírený a používaný na rôzne spôsoby už v staroveku.

Oxymel používal Hippocrates (460-370 pred nl) a Dioscorides (1. storočie n.l.) pri epilepsii ako základ liečebných prípravkov a tiež pri horúčke; Galen (2. storočie n.l.), aby uľavil žalúdočným problémom; Soran ho používal (v 1. – 2. storočí n.l.) ako základ perorálnej antikoncepčnej pilulky, ktorá obsahovala semená rukoly a jedovatého boľševníku, Paulus Aegineta (7. storočie n.l.) používal oxymel s morskou cibuľou ako detergentný liek na astmu. Na začiatku 20. storočia sa oxymel použil ako základ liečiva na tuberkulózu. Dnes ho môžete nájsť popíjať ľudí v Iráne.


Uznávaný liek stredovekej Perzie

Spôsobov, ako pripraviť oxymel, aj receptúr je mnoho a v starých knihách sú popísané aj presné receptúry. Tradične je oxymel pripravený zmiešaním jedného dielu octu, dvoch dielov medu a štyroch dielov vody. Táto zmes by sa mala variť, kým z nej neostane jedna štvrtina. Takáto receptúra sa pripisuje Galenovi.

Podľa tradičnej perzskej medicíny mal oxymel viac ako 1200 rôznych receptúr obsahujúcich rôzne byliny, koreniny, semienka, ale aj čerstvú zeleninu či šťavu z ovocia a koreňov a používal sa naozaj výdatne pri liečbe rôznych ochorení od astmy, kašľu, dýchavičnosti, tráviacich aj pohybových problémoch, epilepsii, po uštipnutí hadom či predávkovaní ópiom. Podľa perzských lekárskych rukopisov bola životnosť takéhoto prípravku až tri roky a “odležaním” sa zlepšovala, tak, ako aj kvalita samotného domáceho octu. 

V starom Grécku bol zas používaný ako jeden z prvých energetických nápojov pre športovcov v starodávnych hrách. Používali ho tiež poštoví bežci – nositelia správ, pretože predĺžoval ich výkonnosť v behu. Podával sa aj ako oživujúci nápoj nie len počas ťažkej choroby, ale aj na regeneráciu síl po dlhom ochorení.

Oxymel nesie v sebe detoxikačnú silu octu, v ktorej sa vďaka fermentačnému procesu nádherne uvoľní liečivá sila bylín; a med túto zmes spraví príjemnou na pitie.

ÚČINKY OXYMELU:

  • podporuje imunitnú funkciu
  • podporuje trávenie vďaka prírodným enzýmom obsiahnutým v octe a surových prísadách
  • probiotikum
  • podporuje detoxikáciu
  • protizápalový
  • anti-mykotický
  • anti-bakteriálny
  • antiparazitárny
  • protirakovinový a chemoterapeutický prostriedok
  • podporuje nervovú sústavu a zvyšuje zdravie mozgu
  • dodáva kľúčové vitamíny a minerály

Moderné časy overili účinnosť oxymelu v rôznych štúdiách:
Oxymel in medieval Persia.
Squill Oxymel, a traditional formulation from Drimia Maritima

 

Liečivá kyselina octová

Kyselina octová nie je pre naše telo ničím cudzím. Mnohé procesy látkovej výmeny by bez jej prítomnosti nemohli vôbec prebehnúť. V liečivom octe, ktorý vzniká z príslušného ovocného moštu, je obsiahnutých 97% rozpustných látok pôvodného ovocia. Minerály a stopové prvky získané z octu sú našim telom takmer bezo zbytku prijímané. Pri procese výroby octu pridaním liečivých rastlín vznikajú zvlášť účinné enzýmy a vitamíny prospešné nášmu organizmu. Každý správne zostavený ocot má tieto účinky:

  • Zásobuje naše telo všetkými potrebnými minerálnymi látkami a stopovými prvkami z každej rastliny, ktorú pridáme do octu. Žiadna iná forma prípravy neumožňuje tráviacej sústave taký príjem makromolekulárnych štruktúr.
  • Výťažok z liečivých rastlín v spojení s octom predstavuje optimálnu strednú cestu medzi troma metódami. Pri spojení liečivých rastlín s alkoholom dochádza k väčšiemu prechodu účinných látok do alkoholu, spojenie rastlín s olejom je jemnejšie, avšak len pri spojení s octom vznikajú nové enzýmy a dokonca vysoko účinné vitamíny.
  • Liečivý ocot v akomkoľvek zložení podporuje jemným spôsobom funkcie obličiek a vylučovanie toxínov.
  • V moči pomáha regulovať rovnováhu životne dôležitých baktérií, viaže škodlivé baktérie.
  • Podporuje rast väčšiny baktérií, ktoré sú dôležité na trávenie.
  • Povzbudzuje látkovú výmenu a zvyšuje pružnosť tkanív.
  • Obsah betakaroténu podporuje a regeneruje bunky.
  • Obsah kyseliny mliečnej a jablčnej pôsobí silne antibakteriálne, antifungálne, znižuje zápaly, svrbenie, vyhladzuje pokožku a predchádza infekciám
  • Napomáha k plynulému prúdeniu krvi, zvyšuje schopnosť tvorby červených krviniek.
  • Stimuluje imunitný systém.
  • Rýchlejšie hojí rany a zápaly.
  • Napomáha úplnému stráveniu surovej aj varenej stravy. Pri dostatočnom dávkovaní je stolica bez zápachu.
  • Účinkuje antibakteriálne, a preto viaže pachy a osviežuje.

Obsahové látky v jablčnom octe

100g nefiltrovaného jablčného octu obsahuje:
69g vody
2,4g bielkovín
0,35g tuku
0g cholesterolu
6g uhľohydrátov
33IE vitamínu A
0,02mg vitamínu B1
900g vitamínu B2
0,02 mg vitamínu B6
0,3 mg kyseliny nikotínovej
3mg vitamínu C
405 mg kyseliny jablčnej
150 mg kyseliny citrónovej
0,5 mg kyseliny šťavelovej
2,2 mg sodíka
114 mg draslíka
6,7 mg vápnika
1,3 mg horčíka
0,05 mg mangánu
0,4 mg železa
0,3 mg medi
8 mg fosforu
4,2 mg síry

RECEPT:  FIRE CIDER OXYMEL

1 cesnak, lúpaný a nasekaný
1 stredne veľký koreň zázvoru, olúpaný a nasekaný
1-2 lyžice čierneho korenia
7cm chrenu, olúpané a nasekané
3-4 kajenské papričky
rozmarín, tymián a šalvia
jablčný ocot
prírodný med

Vložte všetky ingrediencie do sklenenej nádoby a zalejte jablčným octom. Zakryte pevne plastovým viečkom. Nepoužívajte kovové viečko, ani kovové nástroje, pretože kov s octom reaguje. Nechajte macerovať pri izbovej teplote aspoň 2-3 týždne. Denne zmes pretrepte alebo premiešajte drevenou vareškou. Po 2 týždňoch prefiltrujte ocot od surovín. Takto pripravený ocot môžete použiť samotný, alebo môžete pridať rovnaký objem medu, opäť nechať macerovať a premiešavať 2 týždne v chladnejšom prostredí a premeniť tak ocot na oxymel. Následne uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v špajzi a pred použitím pretrepte.

 

Ďalšie tipy na prípravu bylinného octu

Určite mnohí z vás majú skúsenosť s nakladaním bylín do alkoholu. Tak isto je možné byliny naložiť aj do octu. Získate tak liečivý nealkoholický živý elixír, ktorý môžu bez problémov požívať aj deti. Pridávam teda zopár tipov na bylinné a korenisté zmesi. Tieto množstvá treba zaliať cca 750ml jablčného octu, ideálne nefiltrovaného, premiešavať každý deň po dobu cca 3 týždňov, držať na chladnejšom tmavom mieste, napríklad v komore.

HORÚČKA
chilli, ligurček, šalvia, baza, sušená ostružina (rovným dielom 75g)

CHRÍPKA
zázvor, klinčeky, tymián, baza, šípky (rovným dielom 50g)

KAŠEĽ
PITIE: ibištek, slez, skorocel, pľuzgierka islandská/lišajník islandský (po 50g)
INHALÁCIA: rasca, čierne korenie, aníz, skorocel (po 50g)
ZÁBAL: horčica, cibuľa, chren (100g rovným dielom)

NACHLADNUTIE:
baza, túžobník, tymián, aníz, zázvor (50g rovným dielom)

IMUNITA
aníz, chilli, šafrán, echinacea, eleuterokokus – sibírsky ženšen (po 50g)

KŔČOVÉ ŽILY A BOLESTI ŽÍL
pohánka, komonica, kardamon, tymián (80g rovným dielom)
marinka vonná, komonica (po 30g)
vonkajšie použitie: arnika, kostihoj ,jírovec maďal (po 30g)

PORUCHY MENŠTRUÁCIE, KŔČE
vitex, alchemilka, pastierska kapsička, pupalka  (po 40g)

ZÁPALY ÚSTNEJ DUTINY
rebríček, šalvia, tymián (po 40g) – na výplachy, kloktanie aj vnútorné užívanie

ZUBNÝ KAZ
1čl jablčného octu s vodou vyplachovať po čistení zubov

ŽALÚDOČNÉ ŤAŽKOSTI pri nedostatku kyseliny
mäta, fenikel, rebríček, horec, palina (po 20g)

ŽALÚDOČNÉ ŤAŽKOSTI pri prekyslení
aníz, fenikel, koriander, rebríček (po 60g)
kurkuma, rasca, mäta (po 30g), čerstvý fialový cesnak a zázvor (po 40g)

ČREVNÉ INFEKCIE, HNAČKA
mäta, nátržník husí, orech kráľovský listy, aníz, fialový cesnak alebo škorica (60g rovným dielom)

ZÁPALY MOČOVÝCH CIEST
ligurček, tymián, jávsky čaj (ortosifón), ihlica trnitá, zlatobyľ, sušený zázvor (po 50g)

PORUCHY SPÁNKU
hloh, ľubovník, chmeľ, medovka, valeriána

VYSOKÝ KRVNÝ TLAK
olivové listky, fialový cesnak, nové korenie, hloh (po 50g)

Ako používať oxymel alebo bylinný ocot?

MEDECÍNKA na lyžičku: Oxymel je výborná náhrada alkoholovej tinktúry – namiesto kvapiek dávkujeme po lyžičkách, môžeme naložiť hocijakú bylinu, podobne ako tinktúru, len ju namiesto alkoholu zalejeme vlastným jablčným octom.

LIEČIVÝ TEPLÝ NÁPOJ: Oxymel v sebe kombinuje sladkosť medu s kyslosťou octu a silu bylín. Nalejeme ho do pohára ako sirup a zalejeme horúcou vodou. Získame tak veľmi chutný nápoj podobný bylinnému čaju s medom a citrónom.

OSVIEŽUJÚCI LETNÝ DRINK: Oxymel zaliaty studenou vodou, či minerálkou, môžeme doplniť o čerstvé bylinky a podávať ako výborný osviežujúci nápoj v horúcich letných dňoch.

INHALOVANIE BYLINNÉHO OCTU: Pridáme 1ČL liečivého octa do 100ml horúcej vody a inhalujeme pri ťažkostiach súvisiacich s ochorením dýchacej sústavy.

KLOKTANIE BYLINNÉHO OCTU: Zriedený liečivý ocot v pomere 1-3 PL na 200ml vody je možné kloktať (studená tekutina pri akútnych zápalových procesoch, vlažná až teplá pri hlasovom vyčerpaní, alebo chrapote)

KÚPELE S LIEČIVÝM OCTOM:  250ml liečivého octu (môžeme pridať aj mlieko a esenciálne oleje) vlejeme do teplého kúpeľa, v ktorom relaxujeme cca 15-20min. Po kúpeli sa krátko opláchneme chladnou vodou.

OMÝVANIE LIEČIVÝM OCTOM: 100ml vody zmiešame s 1PL octu, omývame telo aj tvár, opatrne v okolí očí, alebo miestach s citlivou pokožkou.

OBKLAD S LIEČIVÝM OCTOM: rozmiešame 1PL octu so 100ml vody, namočíme do zmesi šatku, jemne vyžmýkame, prekryjeme postihnuté miesto, ktoré zabalíme do uteráka a deky. Výborné od bolesti kĺbov či zmiernenie opuchov. Pri zápalových ochoreniach použijeme studený obklad, pri chronických ťažkostiach teplý obklad.

Ak by ste chceli oxymel vyskúšať, rada Vám pošlem na ochutnávku niečo z mojich výtvorov. Ak by ste sa ho chceli naučiť vyrobiť pod mojim vedením, sledujte udalosti na facebooku, alebo sa prihláste na odber noviniek na mojom emaili: info@herbariumprojekt.sk
Budem však rada, ak sa so mnou podelíte aj o svoje skúsenosti:)

Hexende-oxy-šupoplex!

Pridaj komentár