Prečo využiť práve jar na očistu tela aj duše a reštart vnútorných orgánov?

Jar a prebúdzanie sa všetkého živého poväčšinou pohne nie len s vecami na pôjde v podobe jarného upratovania, ale aj s našimi tráviacími orgánmi a telom, ktoré volá po slnečných lúčoch, oslobodení sa od nahromadených toxínov z ťažkej zimnej stravy a pohybu na čerstvom, voňavom vzduchu. Ak započujeme jeho volanie dostatočne včas, môžeme sa vyhnúť jarnej únave. Rozhodnutie k jarnej očiste sa môže zrodiť rýchlo, ako každý proces však vyžaduje dôležitú prípravu.

Podľa tradičnej čínskej medicíny sa dvojica orgánov pečeň a žlčník aktivizujú práve počas jarných mesiacov marec-apríl. Podľa mesačného rytmu je to vždy, keď je Mesiac v Rakovi. Tieto orgány majú súvislosť nielen s alergiami, ale aj s autoimunitnými procesmi  a protinádorovou imunitou a tiež ovplyvňujú cievny systém. Toxické zaťaženie pečene spôsobuje stav, ktorý všetci veľmi dobre poznáme ako jarnú únavu.

Fyzické a psychické symptómy nerovnováhy pečene a žlčníka

OČI: Slzenie očí, začervenanie očí, zápaly očných spojiviek, oslabovanie zraku
UŠI:  zhoršenie čuchu, hučanie v ušiach,
KOŽA:  suchá pokožka, ktorá stráca elasticitu, tvoria sa jemné vrásky, alergia, ekzémy, žihľavka, akné, pigmentové škvrny, žltkasté sfarbenie kože a slizníc, precitlivelá a svrbivá pokožka, problémy v podpazuší, spontánna tvorba podliatín
NECHTY: deformované nechty s bielymi škvrnami, kurie oká a otlaky na 4. prste nohy
SVALY A KĹBY: dstuhnuté trapézy, bolesti hlavy i krčnej chrbtice, migrény, kŕče v oblasti hlavy, bolesti bedrových kĺbov, opuchy dolných končatín
TRÁVENIE: zhoršené trávenie a vylučovanie, bolesti brucha, zvýšená plynnatosť, kŕče, pálenie záhy, horká chuť v ústach
POHLAVNÉ PROBLÉMY: svrbenie a vyrážky v oblasti pohlavných orgánov, zapálené praskajúce bradavky, miešková kýla, dlhodobá a bolestivá erekcia údu

Psychosomatika a duševné príčiny nerovnováhy

Pečeň má priamy vplyv na stav periférneho nervstva, ktoré ovláda motorické a pocitové funkcie. Ďalej ovláda kôru nadobličiek, ktoré produkujú protistresové hormóny – teda zdravá a fungujúca pečeň znamená aj dobrú odolnosť voči stresu. Periférny nervový systém hrá veľmi dôležitú úlohu napríklad aj pri astme.

VPLYV NA EMÓCIE
V emocionálnej oblasti ovplyvňuje pečeň agresivitu. Infekčné ložiská na pečeni menia ľudí na žiarlivých, nepružných, zaťatých a nenávistných. Ak je táto negatívna emócia obrátená dovnútra človeka, vznikajú autoimunitné ochorenia.

Psychické symptómy nerovnováhy
–  závrate, epilepsia, astma
– nočné budenie, pocit nevyspatosť, neschopnosť zaspať
– nesústredenosť, zhoršená pamäť, zmeny nálad,
– kolísavá imunita, časté prechladnutia, neschopnosť sa „doliečiť“
– napätie, stres, depresie, fóbie, strach, neopísateľný nepokoj, nedostatok odvahy, nerozhodnosť
– únava, syndróm vyhorenia, beznádej, strach o vlastnú existenciu
– samovrava, výbuchy smiechu alebo hnevu, agresívny a urážlivý humor,  neznášanlivosť, netolerancia

—————————————————————————————————————-

Viac info k téme Jarnej očisty zameranej na pečeň a žlčník z pohľadu čínskej medicíny, fytoterapie, psychosomatiky a aromaterapie, môžete získať na praktickom 3-hodinovom workshope projektu Herbárium:

KALENDÁR UDALOSTÍ

—————————————————————————————————————-

Byliny na očistu organizmu

MEDVEDÍ CESNAK

Zbierame od skorej jari až do konca mája – ešte pred kvitnutím, máme čas nazbierať si túto rastlinku s výraznou cesnakovou vôňou, ktorá je nezameniteľná s konvalinkou. Má podobné účinky ako kuchynský cesnak, ale omnoho liečivejšie. 

Čo by ste mali vedieť pred zberom medvedieho cesnaku>>

PŔHĽAVA DVOJDOMÁ

Druh: U nás sa vyskytujú najmä 2 druhy: Žihľava Dvojdomá a Žihľava Menšia. Neregistrujeme však výrazne odlišné účinky a zbierame obe.

Zber: Táto rastlina je liečivá od koreňa, cez stonku, listy až po kvet a semienka. Na jarnú očistu však používame hlavne čerstvé mladé vrcholky vňate, ktoré zbierame už od apríla v znamení listu pri ubúdajúcom mesiaci

Viac o účinkoch a použití žihľavy>>

PÚPAVA LEKÁRSKA

Je všade, čo uľahčuje jej zberanie a je cela jedlá – od koreňa, cez stonku, listy a kvety. Listy sa zberajú pred kvitnutím, kvety v máji, korene na jar alebo v jeseni, kvetne stonky v čase kvitnutia.  Kvety púpavy zbierame v dňoch kvetu, korene v dňoch Panny alebo celú rastlinku za splnu – majú vtedy najsilnejšie liečivé účinky.

Koreň obsahuje horčinu taraxacín- najviac v lete, triesloviny, saponíny, organické kyseliny, sliz, bielkoviny, sodík, draslík, mangán, fosfor a na jeseň aj väčšie množstvo inulínu. Čerstvé listy a kvet obsahujú okrem iného aj karotínové látky/provitamín A/, vitamín C,B A D, aminokyseliny.

Púpava je známa svojim pôsobením na žlčník a pečeň, kde podporuje vylučovanie žlče, tráviacich enzýmov, žalúdočnej kyseliny a tiež tvorbu žlče.

Pomáha tak pri zápaloch a ochoreniach týchto orgánov, pri žlčníkových kameňov, pri nedostatočnom rozklade tukov.Keďže zlepšuje činnosť orgánov, zlepšuje sa aj látková výmena, trávenie, účinkuje pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, zápche, meteorizme.

Povzbudzuje všetky tráviace procesy, priaznivo pôsobí na prečistenie organizmu, odbúrava z tela cholesterol a toxíny, pomáha zmierňovať akné, svrbenie kože a rôzne kožné vyrážky.  Je výborná na podporu liečby pečeňových a žlčníkových ochorení, pri črevných a žalúdočných ťažkostiach, má močopudné účinky, znižuje krvný tlak a podporuje činnosť srdca.

Jarná kúra na prečistenie krvi: 1-2 čajové lyžičky nasekaného koreňa aj s vňaťou lúhujte v 1,5 dl studenej vody, priveďte do varu a po 10 minútach sceďte. Pijú sa 2-3 šálky denne počas 4 týždňov. Túto kúru môžeme kombinovať so žihľavovou kúrou obdeň.
Odvar z koreňa: 10 g nasekaného koreňa varte 15 minút v 150 ml vody, prefiltrujte, pite 2 šálky denne medzi jedlami.
Šalát zo sviežich listov je výborným doplnkom stravy a dodá telu vitamíny. Ak zalejeme listy vlažnou slanou vodou a necháme lúhovať pol hodinku, odstránime tým nadmernú horkosť.

PESTREC MARIÁNSKY

Nájdeme ho ako okrasný bodliak v záhradách. Jeho účinná látka je silymarín, ktorá má výrazné účinky pri ťažkých ochoreniach pečene. Pôsobí ako silný antioxidant, preto je vhodný na celoročnú detoxikáciu organizmu.Taktiež prispieva k fyziologickej rovnováhe cukrov, chráni proti voľným radikálom vplyvom stresu, alkoholizmu, UV žiarenia alebo znečistenému prostrediu. Odstraňuje následky chemoterapie, pomáha pri závratoch, migréne, depresiách, ale aj nevoľnostiam pri cestovaní.

Čaj zo semien: 1 čajovú lyžičku rozdrvených semien pestreca zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte 15 – 20 minút lúhovať. Čaj pite 3 x denne po malých dúškoch, najlepšie horúci ráno nalačno, pol hodinu pred obedom a večer pred spaním.

Olejová kúra: 1čl každý večer po dobu mesiaca užívame za studena lisovaný olej z pestreca mariánskeho.

 

ZÁDUŠNÍK BREČTANOVITÝ

Teraz je čas, kedy táto drobná bylinka kvitne a vytvára v tráve, na kraji lesa alebo na poli koberec fialkových kvetov. Zbiera sa kvitnúca vňať alebo po odkvitnutí listy. Obsahuje triesloviny, éterický olej, horčinu glechomín, živicu, saponíny, organické kyseliny, minerálne soli.

Už sám názov rastlinky napovedá, že sa využíva pri chorobách dýchacích ciest a to najmä pri kašli a astme. Pomáha aj pri chorobách močových ciest, pri močových kameňoch ich uvoľňuje a pomaly aj rozpúšťa, znižuje bolesť pri zápale močového mechúra a močových ciest, uvoľňuje zastavené močenie a osvedčil sa aj pri nočnom pomočovaní detí.

Zlepšuje aj látkovú výmenu a trávenie, tvorbu žalúdočných kyselín. Užíva sa aj pri poruchách pečene a žlčníkových kameňoch. Pomáha pri avitaminóze, anémii, jarnej únave a chrípke lebo obsahuje veľa vitamínu C. Má sťahujúci učinok preto sa užíva aj pri hnačke. V kuchyni sa sušený zádušník využíva aj ako korenina a má príjemnú vôňu.

HVIEZDICA PROSTREDNÁ

V susednom Maďarsku ju veľmi spropagoval bylinkár Gyuri bácsi a odporúčal ju ako výborný prostriedok na znížovanie cholesterolu v krvi a tiež na zlepšenie funkcie pečene a spracovania tukov vôbec.

Je to naozaj zaujímavá rastlinka môžeme ju právom zaradiť medzi liečivé byliny zlepšujúce látkovú výmenu. Už skoro na jar sa začína rozrastať na pooraných poliach a v záhradkách. Chráni pôdu pred zbytočným vysychaním. Ale väčšina z nás ju považuje za burinu a chovatelia sliepok zase vedia, že kurence ju majú veľmi rady.

Hviezdica vňať obsahuje také zložky ako: draslík, vápnik, fosfor, železo, vitamín C, flavonoidy napr. rutín, vitamín A, chlorofyl, saponíny. Je to jedna z prvých jarných bylín, ktoré sú vhodné za čerstva užívať vo forme šalátov, smoothie, štiav. Chuť má príjemnú, taký šalátik… Suší sa ťažko, obsahuje veľa vody, a mala by si zachovať zelenú farbu, aby sa nezničil chlorofyl a vitamín C- čiže v tieni, ale v teple a v tenkej vrstve, aby sa vňať nezaparila.

Použitie: Posilňuje pečeň aj obličky, tráviaci trakt, pôsobí detoxikačne a močopudne, pomáha pri kožných ochoreniach. Celkovo zlepšuje látkovú výmenu, aj tok lymfy v tele. Pomáha pri redukčných diétách – odvádzanie prebytočnej vody a metabolizácia tukov.

V ľudovom liečiteľstve sa vňať užíva pri dýchacích problémoch, kašli, pri rozpúšťaní hlienov, pľucných ochoreniach, aj pri tráviacich ťažkostiach. Z vonku sa využíva na čerstvé hojivé obklady pri kožných ekzémoch, pri svrbení, a podráždení.

PÝR PLAZIVÝ

Zbierame článkovité podzemky zvyčajne z polí na jeseň ale v jarných mesiacoch aj jeho kvitnúcu vňať. Obsahuje veľa vitamínov skupiny B, sliz, saponín, inulín, kyselinu kremičitú, silice. Pýr je močopudný a osvedčil sa pri zápaloch močových ciest, močového mechúra, pri piesku a kameňoch. Účinne čistí krv od nežiadúcich látok, preto jeho extrakt alebo odvar je osožné vnútorne užívať pri rôznych kožných ochoreniach ako sú ekzémy, psoriáza, akné.

Pýr pomáha z krvi vyplaviť aj nežiadúci cholesterol alebo vyrovnať hladinu cukru. Tým, že pomáha vyplavovať toxíny z tela sa zvykne užívať aj v podpornej terapii pri reume a dne. Pomáha aj obličkovej nedostatočnosti a pri rôznych opuchoch a zadržiavaní vody v tele.

Pýr je jednou z byliniek, ktoré sa využívajú na cielenú detoxikáciu a pomáha aj regenerovať pečeň a zlepšuje látkovú výmenu. Pýr sa väčšinou užíva s inými bylinkami, ale je možné ho užívať aj dlhododobo, lebo neboli zistené žiadne nežiadúce účinky.

 

PEČEŇOVNÍK TROJLALOČNÝ

Zbierame vyrastené listy, prípadne celú kvitnúcu rastlinu.je proradým liekom pri tvrdnutí, zápaloch, zväčšení, rozpadávaní a slabej funkcie pečene. Výborný aj na žlčník – zastavuje tvorbu kameňov a piesku v žlčníku a žlčovodoch, lieči podráždený žlčník a slezinu, slúži ako močopudný prostriedok, na čistenie krvi z moču a prospieva aj pri niektorých chorobách mechúra.



Ďalšie byliny podporujúce detoxikáciu tela:

BREZA: účinné sú mladé brezové listy, ktoré čistia krv a pôsobia proti močovým a obličkovým kameňom. Čaj: 1-2 polievkové lyžice čerstvých alebo usušených listov na štvrť litra vody.

SEDMOKRÁSKA: Povzbudzuje látkovú výmenu v pečeni, žlčníka, mierni kŕče, je jemne laxatívna. Čaj: sparte 2 čajové lyžičky kvetov a listov na štvrť litra vody, po 10 minútach sceďte, pite 2-3x denne. Čerstvo vylisovaná šťava (napríklad sedmokrásky rozmixujte a vyžmýkajte cez plátno) z celých rastlín zase slúži k jarnému prečistenie, užívajte denne lyžicu šťavy zriedenou s trochou vody alebo ju jednoducho nasekajte do šalátu.

ĎATELINA LÚČNA: K liečeniu sa užívajú iba sušené hlavičky. Pitie čaju čistí krv, pečeň, žlčník, je tiež účinný na ekzémy a lupienku. Tip na čaj: asi 6 sušených hlaviček sparte 250 ml vriacej vody, po 15 minútach sceďte, pite 2-3 šálky denne 4-6 týždňov.

GRAPEFRUIT je prírodný zásobárňou glutatiónu, ktorý má primárne vplyv na pečeňové očistu. Vitamín C a ďalšie antioxidanty chránia pred voľnými radikálmi a karcinogény, ktoré poškodzujú tkanivo pečene.

Horké byliny posilňujú pečeň: palina obyčajná, pestrec mariánsky, zemežlč menšia, myší chvost, ľubovník, púpava lekárska, benedikt lekársky, nechtík lekársky, schizandra čínska

Bylinky s priaznivými účinkami na žlčník: púpava lekárska, pestrec mariánsky, benedikt lekársky, nechtík lekársky, lipkavec pravý , rebríček obyčajný, veronika lekárska

Ako si vybrať bylinky na detoxikačnú čajovú zmes:

NA PODPORU DETOXIKÁCIE:

  •  40 g pýru, 20 g repíka, 20 g veroniky lekárskej, 10 g koreňa čakanky, 10 g tymiánu. Pijeme 4 x pred jedlom.
  • 30 g žihľavy, 20 g ľubovníka, 20 g rebríčka, 10 g paliny pravej, 10 g šalvie lekárskej. Pijeme 3-4 x denne medzi jedlami.
  • 30 g koreň a vňať púpavy, 20 g jablčníka, 20 g pýru, 10 g koreňa čakanky, 10 g rebríčka. Pijeme 3 x medzi jedlami.


NA PODPORU ŽLČNÍKA A PEČENE:

1. Zmieša sa 100g lipkavca syridlového, 100g repíka lekárskeho a 100g lipkavca marinkového. Jedna kopcovitá čajová lyžička tejto zmesi byliniek sa zaleje horúcou vodou, nechá sa 10 minút stáť, precedí sa a denne sa po dúškoch pijú tri šálky čaju. Jedna šálka z troch sa vypije ráno nalačno.

2. Zmieša sa 50g veroniky lekárskej, 50g koreňa púpavy lekárskej, 25g lipkavca marinkového a 25g kvetov čakanky obyčajnej. Denne sa vypijú dve šálky tejto čajovej zmesi. Jedna kopcovitá čajová lyžička byliniek na šálku sa zaleje horúcou vodou, nechá sa 10 minút stáť, precedí sa a pije sa po dúškoch.

NA PODPORU PEČENE:

50g pŕhľavy, 30g veroniky lekárskej, 10g dubovej kôry, 20g zemedymu lekárskeho, 30g nechtíka lekárskeho, 20g rebríčka obyčajného, 30g lastovičníka väčšieho, 20g šupky orecha vlašského, 30g vŕbovej kôry a 40g túžobníka brestovaného. Jedna kopcovitá čajová lyžička bylinkovej zmesi na šálku sa zaleje horúcou vodou, nechá sa 10 minút stáť, precedí sa a počas celého dňa sa po dúškoch vypije šesť až osem šálok čaju.

Ďalší recept stavia na zmesi troch bylín : Zemežlč menšia, koreň púpavy a semená Pestreca mariánskeho. Z každej byliny pol čajovej lyžičky do šálky a zaliať vriacou vodou a nechať lúhovať 15 minút, potom následne precediť a po dúškoch piť. Najlepšie každé ráno na lačno hneď po prebudení.

Tretia zmes od Dionýza Dugasa obsahuje 5dielov listu pečeňovníka trojlaločného, 5dielov vňate repíka, 5 dielov koreňa púpavy, 5 dielov koreňa čakanky, 5 dielov vňate benediktu, 4 diely  vňate ľubovníka, 4 diely vňate rumančeka,  4 diely vňate veroniky lekárskej. Dve lyžice zmesi zalejeme ½ l vriacej vody a necháme lúhovať asi 20 minút. Precedíme a pijeme 2-3x denne nalačno, 20-30 minút pred jedlom

Na pomoc pri tvrdnutí pečene pripravíme podľa Dugasa čajovú zmes z 2 dielov rozdrveného semena ostropestreca mariánskeho, pridáme 1 diel koreňa čakanky, repíka, ľubovníka, lastovičníka a pečeňovníka


NA PODPORU ŽLČNÍKA:

Na zápal žlčníka zmiešame rovnaké diely vňate mäty, koreňa ihlice, horca, púpavy a kôry krušiny jelšovej. Dve lyžice zmesi dáme do ½ l teplej vody a necháme 12 hodín macerovať. Krátko povaríme a necháme prikryté vychladnúť. Scedíme a horúci čaj pijeme niekoľko krát denne.

Na žlčové kamene zmiešame rovnaké diely repíka, prasličky, rebríčka, korene ihlice a ománu. Čaj osladený medom pijeme 2-3x denne.

Ďalšia zmes na rozpúštanie žlčových kameňov obsahuje 5dielov vňate repíka, 4 diely koreňa lopúcha, vňate ligurčeka a zádušníka, 3 diely vňate prietržníka, zemedymu a koreňa lastovičníka. Dve lyžice zmesi zalejeme ½ l vriacej vody, necháme prikryté vyluhovať asi 20 minút a precedíme. Pijeme niekoľko krát denne.

Na podporu tvorby žlče zmiešame 5 dielov koreňa púpavy, 4 diely koreňa čakanky, 3 diely koreňa puškvorca, vňate repíka a jablčníka, 2 diely vňate medovky, mäty, lastovičníka a zbehovca. Dve lyžice zmesi zalejeme ½ l vriacej vody, necháme prikryté vyluhovať asi 20 minút a precedíme. Pijeme tri krát denne 15 min. pred jedlom. Ak je sprievodným znakom choroby aj zápcha, pridáme do každej várky ešte ½ kávovej lyžicky mletej krušinovej kôry

Viac info k téme Jarnej očisty môžete získať
na praktickom 3-hodinovom workshope projektu Herbárium:
KALENDÁR UDALOSTÍ

Pridaj komentár